4 singeltyper – vilken är du? Gästbloggen

Barnlösa singeln gästbloggar om fyra olika singeltyper.

Sedan Singelmammans allra första inlägg har jag funderat väldigt mycket mer över vad det innebär att vara singel än jag annars gör. Jag brukar varken reflektera över att jag är eller över vad det betyder att vara singel. Visst, jag bor ensam, men än sen då?

Singelmamman verkar tro att alla singlar utan barn lever loppan, dejtar och anmäler sig till intressanta kurser. Vågar jag erkänna att jag inte gör det, att jag är en barnlös singel som inte bergsklättrar? Finns det olika typer av singlar? Hur ser de ut i så fall? Är varje singelkategori lika cool?

Efter en stunds funderande kommer jag fram till att alla singlar kan placeras in på två axlar: en frivillighetsaxel och en lyckoaxel.

Singelgrafen!

Singelgrafen ger fyra kategorier:

1) den ofrivilliga olyckliga singeln
2) den frivilliga olyckliga singeln
3) den ofrivilliga lyckliga singeln
4) den frivilliga lyckliga singeln.

Kategori 1 (den ofrivilliga olyckliga singeln) är enkel att föreställa sig. Det är arketypen av en dumpad singel. Hen som nyligen blivit lämnad, aldrig ville vara singel och kanske inte ännu ens förstått att hen är det. Djupt olycklig. Lamslagen. Sitter hemma och äter choklad eller dricker vin och sjunger med i All by myself.

Kategori 4  (den frivilliga lyckliga singeln) är lika stereotyp. Det är singlarna jag föreställer mig att Singelmamman tänkte på. De som ständigt går på fest och på dejt och vars singelskap är ett medvetet val. De extra coola singlarna. De sitter på brunch eller dricker vin på vernissage.

Kategori 3 (den ofrivilliga lyckliga singeln) och kategori 2 (den frivilliga olyckliga singeln) är lite mer udda. Singeln i kategori två kanske ångrar att hen gjorde slut och sitter hemma i stället för att njuta av sin självvalda frihet. Den sista kategorin, de ofrivilliga lyckliga singlarna, de har inte valt sitt singelskap, men är lyckliga ändå. De kanske bara skiter i hela singelskapet.

Så vilken singel är jag? Svar ingen och allihop. Snarare än kategorier handlar det om faser. Under mina år av singelskap har jag gått igenom alla faser av frivillighet och lycka, varit varje singeltyp. Under effektiva dagar har jag gått igenom alla fyra alternativ på en eftermiddag. Kontentan är att jag som singel varit precis lika lycklig och olycklig som när jag sällskapat. Därför, tror jag, slutade jag i något skede reflektera över vad det innebär att vara singel. Det är, när allt kommer omkring, bara en axel som spelar någon roll och det är den som mäter hur tillfreds man är med tillvaron just nu.

Var befinner du dig på den axeln och var skulle du vilja vara?

– Barnlösa singeln


Det här är ett inlägg i Gästbloggen. Här hittar du Singelmammans svar till den Barnlösa singeln

Känner du för att gästblogga? Har du något du vill säga om singelskap, singelföräldraskap eller föräldraskap, som du tycker att skulle passa in på sidan?

Då får du gärna vara i kontakt med Singelmamman: hej(snabela)singelmamman.com

Klicka på Gilla -knappen här nedanför så följer du Singelmamman på Facebook.

Dela:

About Singelmamman

2 thoughts on “4 singeltyper – vilken är du? Gästbloggen

  1. Jag är ofrivillig, barnlös singel som längtar efter att ha någon att dela livet med och att få barn. Och jag sörjer att det inte blev så den här gången heller. Jag använder hellre ordet ”ensamstående” än ”singel”, för ordet singel har just en klang av att man bara älskar att mingla runt och resa runt och vad man nu gör när man inte har familj. Men jag skulle bara vilja ha ett högst vanligt vardagsliv, men få dela det med nån. Få klaga på att någon tagit sista mjölken, få berätta oviktiga saker som att det var minusgrader i morse och få krama nån som behöver en kram. För att inte tala om att jag behöver en kram ibland. Jag skulle vilja få vara i en tillvaro där jag inte måste aktivera mig varje gång jag vill ha sällskap. Jag skulle vilja ha sällskap som kommer av sig själv. Därför vill jag inte heller, som en del tipsar om, skaffa barn på egen hand. Jag vill ju dela.

    1. Tack Lina för kommentaren och för att du delar med dig av hur du känner så ärligt. Jag tror du sätter fingret på upplevelser som många barnlösa singlar/ensamstående känner igen. Det finns saker man bara inte kan ha, när man inte delar vardagen med någon, saker som verkar alldeles banala för de som inte känner samma längtan (förstår precis ditt mjölkexempel!). Hoppas du kan känna dig stolt över att du aktiverar dig för att ha sällskap, för du vet bättre än många andra att sällskap inte är något att ta för givet. Jag skickar en virtuell kram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *