Att vara singel eller inte vara? Svar till Barnlösa singeln

Om du ännu inte läst texten om fyra singeltyper och hittat dig själv bland dem är det dags. Barnlösa singeln har gästbloggat och har ritat en singelgraf(!). Bara för den sakens skull skall du läsa inlägget.

Den största frågan jag snurrar på är vad jag skall blogga om i framtiden, nu då singelskapets mysterium och ärketyper är klargjorda i en och samma tabell?!

Den viktigaste frågan Barnlösa singeln ställer är enligt mig trots allt: Visst, jag bor ensam, men än sen då?

Inlägget fick mig att reflektera över varför jag skrivit så mycket om singelskap. (Singelmammans hemliga dagbok handlar i sin helhet om detta.) Det finns många orsaker bakom att vara ensam förälder. Alla singelföräldrar har inte en separation bakom sig. Och alla som har en separerat vill inte kalla sig för singel.

Singelskap mäts upp mot något annat – nämligen tvåsamhet.

I mitt fall är orsaken det livsskede jag blev ensam i. Graviditet förknippas starkt med tvåsamhet. Från mitt perspektiv har det varit intressant att fundera på det från det här hållet: att två är en. Inte tvärtom, att en skulle måsta vara två.

Min omgivning, inte min familj, inte mina vänner, men mina bekanta och obekanta, en gravidyogainstruktör, en slumpmässig försäljare på varuhusets barnavdelning, en snäll tant på rådgivningen, en barnmorska på förlossningsavdelningen … ja, faktiskt de flesta jag mötte under graviditeten antog per automatik att jag är en del av ett par. Att det är hälften av oss de möter när de träffar mig. Att det finns någon där hemma som jag kan jämställas med.

Men här kommer lite statistik. På den gravidyogakurs jag deltog (och trodde mig vara den enda ensamma mamman på grund av att intruktören hela tiden talade om din partner som kan massera dig där hemma) kom det i efterhand fram att vi varit fyra på kursen som väntade barn ensam. Av tolv blivande mammor som deltog. Det är dryga 30 % av deltagarna.

Alla vill inte definieras som singel, det förstår jag (om någon) bra.

För visst är det så: en singel kan känna sig ensam, men den andra kan känna sig fri.

Och den tredje gräver näsan i smyg vid nudelhyllan och funderar på vad hen skall tillreda till middag. Eller gör något helt annat, cyklar över ett fält eller ringer sin kusin.

Bara finns till, som vem som helst annan som lever.


4 singeltyper – vilken är du?

”Jag har aldrig känt mig mindre värd” Intervju med Cris af Enehielm. En text om konstnärens fantastiska verk där hon poserar gravid i nionde månaden som en blivande ensamstående mamma.

Klicka på Gilla -knappen här nedanför så följer du Singelmamman på Facebook.

Dela:

About Singelmamman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *