Chokladglass eller klass? Vi måste tala om pengar

Senast jag var singel hade jag inga barn. Då var det okej att äta gröt till lunch eller blanda varannan sked billigt kaffe med den lite dyrare sorten.

red. anm. Härligt att min spell check på datorn streckar under ordet billigt med illröd penna: Menar du fylligt kaffe? Och jag bara, nej – jag menar faktiskt BILLIGT kaffe!

Jag tror att många som blir ensamma med barnen överraskas över hur mycket den ekonomiska ställningen sjunker. Utgifterna är i stort sett de samma som innan en skilsmässa, men inkomsterna är hälften mindre (ifall paret tjänat jämt). 

Förra veckan var vi på födelsedagsfest. Alla gäster på festen var typiska heteronormativa kärnfamiljer, det vill säga hade de allt det där jag hade haft, för bara ett år sedan.

Från att ha haft allt, varit så lyckad, haft en familj, ett jobb, en utbildning, en man, bra ekonomisk ställning – kommer jag nu indragande på festen med mina ungar, som den där “ensamstående mamman”.

Det talas om pengar. Eller kanske inte direkt om pengar, mera om allt det där som du kan få om du har pengar. Vid ett skede är det en mamma som berättar om hur jobbigt det känns då de inte har några pengar. Eller ja, “några pengar”, för på lönedagen flyttas ju lönerna automatiskt till barnens konto, till resekontot, till buffertkontot, till barnbuffertkontot och till det barnfria-resekontot.

Jag hade lust att pigga upp stämningen genom att berätta att jag är så fattig, att jag samlar allt löshår från min borste för att tova mig en hatt till vintern.

Barnen på festen fokuserade mera på chokladglass än klass och vackert så. Ibland önskar jag att vi vuxna också kunde slänga oss på golvet efter var sin leksaksbil. Eller dra av oss strumpbyxorna mitt i festen när det börjar kännas för tajt.

När vi kom hem var jag själv berusad av allt socialt umgänge och barnen i sin tur var berusade av fyllkakans härliga sockertoppning.

Efter att vi dragit av oss ytterkläderna hoppade vi alla tre i den stora sängen. Vi sjöng både högljutt och tondövt, och dansade tillsammas.

Och jag tänkte: Åker de där andra familjerna hem från festen för att dansa och sjunga tillsammans? De där familjerna som har allting?

Eller kan det vara så att just vi har något alldeles speciellt?

Kanske är det här den äldsta sanning, som ni alla andra redan förstått för länge sen: Men egentligen äger du ingenting. Det enda du har är den här stunden, din andning, in och ut, och den som du ser på just nu.  

Allt annat, det är bara till låns.

Så länge det finns barn (och glass) finns det hopp.

Dela:

About Singelmamman

6 thoughts on “Chokladglass eller klass? Vi måste tala om pengar

  1. You are a STAR!! Dina barn har en mamma, med eller utan pengar. Men ”kalasbarnen” verkar ha ”föräldrar” jag skulle anytime välja Mamma! Du är där för dina barn och gör saker med dem, dom andra verkar köpa saker åt dem och inte ha tid med barnen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *