Raising rich It's all about the dun dun do do do dumb

Jag återgår till arbetslivet. Hurra! utropar regeringen!

Och nej min bebis kan inte gå. Inte heller tala. Hurra igen!

Oj … är väl den vanligaste reaktionen. Hur känns det att lämna din bebis på dagis innan hon fyller ett? eller Trivs du inte hemma?.

Gud vad härligt det vore att stanna hemma med barnen och bara blogga – men som ensamförälder har jag inte någon som bekostar den livsstilen precis. 😉

Alla de här reaktionerna är välmenande och har säkert mitt barns bästa i åtanke. Men de innehåller också ett antagande om att jag skulle ha ett val.

Jag blev så glad när jag läste Janna Rantalas kolumn i HS där hon myntar begreppet ”rik uppfostran” det vill säga richraising, avlat från begreppet richplaining.

För ärligt talat – innan hos satt ord på det här trodde jag mig bara vara en dålig förälder. Eller så fick omgivningen åtminstone det att kännas som.

På Svenska Yles webbsida skriver Anki Westergård i en artikel att fattiga barnfamiljer tvingas hitta egna överlevnadsstrategier för att myndigheternas stöd inte räcker till. Hon lyfter upp två ensamstående mammors berättelser: det kunde drabba vem som helst, skriver hon.

För nej, det är inte ett personligt problem. 101 000 barn i Finland lever i fattigdom, det är 10 % av alla landets barn(!). Fattigdom är alltså den största orsaken till bristande jämställdhet familjer emellan. Kommentarer som ”lagsport stärker kompisbanden” eller ”jag skulle inte ge mitt barn annat än ekologisk mat” skapar utanförskap och skam – inte bara hos föräldrar, utan framför allt hos barn.

Forskning tyder på att barnfattigdom har långtgående följder. Vi vet också att en utslagen ungdom kostar 1,2 miljoner för samhället. Skulle vara bra att hjälpa till förr än senare, you say?

De finns de rika och de fattiga. Sen finns det jag och vi andra där emellan som håller oss flytande så länge inget går sönder.

”Familjerna kan förstås besluta att vara hemma längre, men då måste de stå för kostnaderna själva,” säger direktör Pia Pakarinen vid Helsingfors handelskammare i en artikel om EK:s förslag om att förkorta vårdledigheten. Där har vi richraising på sin topp.

För visst är det mitt beslut att inte vara hemma, eller hur?

Uppdaterat 6.9.2017

Dela:

About Singelmamman

2 thoughts on “Raising rich It's all about the dun dun do do do dumb

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *