Det bästa och sämsta med att vara singel Gästbloggen

Barnlösa singeln gästbloggar om det bästa och sämsta med singelskap.

Det bästa med att vara singel

Det bästa är att lära sig ta ansvar för sitt eget välbefinnande. Det är du illa tvungen till för att överleva, men du kommer inte att ångra dig (jag lovar!).

Varför lär man sig att ta hand om sig själv som singel? Jo, av den uppenbara anledningen att det inte finns någon annan som gör det och av den mindre uppenbara anledningen att det inte heller finns någon annan att skylla på.

Ingen annan vägrar tvätta badrummet. Ingen annan har glömt bort att gå ut med soporna. Ingen annan lägger saker på fel ställen. Ingen annan tvingar dig gå på släktmiddagar du inte skulle ha lust med.

I mitt fall betyder det här inte att jag skulle ha ett skinande rent hem. Tvärtom. Jag testar hela tiden gränsen för min egen tolerans. Det betyder bara att du (och nu säger jag du, för att jag fortfarande håller på att lära mig, kanske) måste lära dig att fatta egna beslut (om städning, släktmiddagar, veckoslutsprogram) och sedan leva med dem. Du får skylla dig själv och sedan, förhoppningsvis, förlåta dig själv för varje halvbra beslut som inte gick som det var tänkt eller var en dålig kompromiss ända från början. Det är kanske inte lika lätt som att skylla på någon annan, men i det långa loppet ger det dig antagligen oändligt mycket mer än att ha en lättillgänglig syndabock.

Och det där med att det inte finns någon annan som tar hand om dig. Att det inte finns någon som lyssnar, när du kommer hem efter en verkligt jobbig dag på arbetet eller när du har grälat med en vän eller när du inte vet vad du ska ta dig till i livet så där i största allmänhet. Insikten att det inte finns en sådan person hjälper dig i bästa fall att hitta andra lösningar och ta det ansvar för ditt eget välbefinnande som vem som helst mår bra av. Allt det som inte fungerar i min vardag vet jag att jag antingen måste ändra på eller acceptera, för alternativet att gnälla över problemen finns inte. Det finns nämligen ingen som lyssnar.

Eller ja, det finns det också, men inte hemma och inte automatiskt. För det jag också lärt mig som singel är att bygga upp ett nätverk som är så tätt att jag vet att jag aldrig trillar igenom. Om jag behöver tala med någon efter jobbet, har jag någon jag kan ringa. Om jag vill ha en alldeles vanlig (så där som vanlig ser ut i min fantasi) familjelördag, vet jag vart jag ska åka. Om jag behöver sällskap på bio, har jag det för det mesta. Att ha tillgång till ett sådant nätverk innebär att du måste upprätthålla många olika sorters sociala relationer och ta hand om dina vänskaper. Det blir man rätt så bra på som singel och det är guld värt!

I just called to say I love you my friend! Bild: Barnlösa singeln

…och det sämsta.

Som singel måste du välja mellan att ge blod och ha sex. Seriöst. Det är jätteirriterande.

Sex med ”en ny sexpartner (i ett förhållande mellan en kvinna och en man eller mellan två kvinnor)” medför nämligen ”ett fyra månader långt hinder för att ge blod, på grund av risken för hepatit- eller HIV-infektion” (Blodtjänstens regler). Som singel är det mer regel än undantag att ens sexpartner är ny. Har du sex vid olämpliga tillfällen innebär det i praktiken att du nästan inte alls kan ge blod under ett år.

Det enda sätter att kombinera sex och blodgivning i en singelkontext med syfte att kunna ge blod så ofta som möjligt skulle i teorin vara att enbart ha sex genast efter att man har gett blod. Då kan du ge blod tre gånger per år. Men i princip ska du inte anstränga dig fysiskt efter blodgivning, vilket innebär att den här lösningen inte är att rekommendera.

Slutsatsen är att jag som singel känner mig som en lite sämre medborgare än jag skulle vilja vara.

***

Vad stör dig mest som singel? Vad har ditt singelskap lärt dig? Jag hör gärna alla för- och nackdelar. Vem vet, singelskapet är kanske mycket bättre (eller mycket värre) än vi tror!

P.S. Du som haft en dålig dag på jobbet, kom ihåg att ringa en vän! Svarar hen inte, är det bara att ringa nästa… och nästa. Den femte kommer inte att veta att hen inte var ditt första val och blir bara glad över samtalet, medan du får gnälla till. För perfekt blir världen aldrig.

– Barnlösa singeln


Lästips:

Barnlösa singeln: 4 singeltyper – vilken är du?

Barnlösa singeln: Tips för årets fester – så här överlever du ett bröllop


Det här är ett inlägg i Gästbloggen

Känner du för att gästblogga? Har du något du vill säga om singelskap, singelföräldraskap eller föräldraskap?

Då får du gärna vara i kontakt med Singelmamman: hej(snabela)singelmamman.com

Dela:

About Singelmamman

2 thoughts on “Det bästa och sämsta med att vara singel Gästbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *