”Jag har aldrig känt mig mindre värd” Intervju med Cris af Enehielm

Besökaren som stiger in i Helsingfors konstmuseum HAM bemöts av ett enormt altarskåp. Ett centralt placerat konstverk i Cris af Enehielms utställning porträtterar konstnären själv, höggravid iklädd endast i underkläder.

Jag besöker utställningen för första gången under vernissagen. Konstverket gör ett enormt intryck på mig.

När Cris kommenterar ett av mina blogginlägg bestämmer jag mig för att ta kontakt.

Nu skuffar jag barnvagnen längs Busholmens upprivna gator. Cris kramar om mig när vi ses och vi sätter oss i en restaurang i den halvfärdiga men hajpade stadsdelen.

Detalj från konstverket Blinda Morton Goes Pregnant, 1987.

Blinda Morton Goes Pregnant

– Det var en underbar möjlighet när jag var gravid för första gången att forska i kvinnorollerna. Jag fotade mig själv gravid i nionde månaden och gjorde stora altarskåp som hyllning till den gravida kvinnan, till mamman. Men den är provokativ i den mening att den kopplar sexualitet med den gravida kvinnan, börjar Cris med att berätta när jag frågar henne om konstverket Blinda Morton Goes Pregnant.

Centralt placerat på HAM. “Livet har blivit mera konservativt” tycker Cris.

– Jag var en ensamstående blivande mamma. Det var en intressant tid för att jag har aldrig känt mig så vacker. Jag var väldigt stolt över magen och det skulpturala – att hela tiden förändras.

Enligt Cris uppfattas den gravida kvinnan starkt vara en del av en lycklig familj. I den bemärkelsen är hon helig. Cris berättar att hon kallade konstverket skämtsamt för En kvinna söker man med seriösa avsikter.

– På samma gång hade jag den här sorgen att bakom fanns en misslyckad relation. Och att gå omkring och känna sig så här sexuell och på nåt sätt vara ute efter att hitta nån. Det här klaschade ju, säger Cris. Det finns ju inte en man som skulle titta på en när man är gravid.

Konstverket är centralt placerat i utställningen och jag frågar Cris om hon tror att konstverket fortfarande väcker reaktioner.

– Jo, en sådan här bild om den gravida kvinnan väcker nog känslor i dag, svarar hon.

Cris säger att graviditet hör ihop med familjelycka och renhet. Men sedan skrattar hon till när hon ironiskt tillger:

– Men man har inte innan det förfört någon, eller haft drama, eller gråt och ångest och kärlek och begär.

Vamp eller mamma?

Blinda Morton är en karaktär som Cris utvecklade i början av 80-talet som gjorde mycket performancekonst.

– När jag klädde ut mig till Blinda Morton blev jag plötsligt den här kvinnan, som jag inte annars upplever att jag är. Jag känner mig som en ganska neutral person, ett neutrum, lika starkt manlig som kvinnlig.

Med konstverket Blinda Morton Goes Pregnant vill Cris väcka frågan ifall en vamp kan vara höggravid, men också om en mamma kan vara en vamp. Måste vampen bli en prydlig flicka som inte gör något väsen av sig då hon tillträder rollen som mamma?

Häftigt att vara ensamstående 

Cris berättar att det finns få ensamstående mammor som kombinerar familjelivet med konstnärskap. Hon säger att hon tror att det beror på att konstbranschen är så pass tuff.

På frågan var Cris hittar sin styrka svarar hon att hon har att tacka det anarkistiska konstnärskollektivet Homo $.

– Vi bestod mest av kvinnor, högljudda kvinnor som hela tiden samarbetade. Därifrån fick jag min kraft – att vara en ensamstående mamma och tycka att det var häftigt.

Jag frågar Cris vad hon skulle säga åt den trettioåriga Cris med facit på hand: “Jag tycker att hon är tuff. Hon haft bra känsla för humor och vågat utsätta sig på ett roligt sätt.”

Under ett blogginlägg som jag publicerade på Facebook kommenterade Cris att hon aldrig som ensamstående känt sig mindre värd.

– Jag tror att livet har blivit mera konservativt. Allt skall se lyckat ut och folk är väldigt sansade, säger Cris. Jag kommer från en generation som levde loppan. Jag härjade och gjorde precis vad jag hade lust. Folk har lugnat ner sig – på gott och ont. Jag tycker att vi lever ett mycket mer konservativt och mer ordnat liv, vilket förvånar mig.

Jag frågar Cris hur det var att bli en ensamstående mamma i 80-talets Finland.

– Mina föräldrar tyckte ju att det var väldigt pinsamt och plågsamt. Och jag tyckte ju att det var väldigt pinsamt och plågsamt att de skulle tycke det, säger hon. Men jag umgås med konstnärer, så i mina kretsar var det ju inte så.

Cris berättar att hennes egen familj blivit mycket större på grund av att hon varit ensamförälder.

– Jag har kunnat bjuda in vilka människor jag vill, folk har sovit över, människor från alla håll och kanter har bott hos mig. Det här är ju det stora plusset, att få leva ett mycket vildare och roligare liv.

Blinda Morton trettio år senare

Cris talar en lång stund om att vi lever i ett arbetsorienterat samhälle där människans värde mäts genom hennes ålder och det arbete hon gör. Cris säger att hon saknar en kultur där vi skulle intressera oss av människor över generationsgränser – på grund av vem de är som personer.

Cris berättar att hon tagit fram Blinda Morton i dag, exakt trettio år senare. Blinda Morton har åter fotograferats av Sakari Viika i en serie som undersöker ålder, arbete och kvinnlighet.

– Den här kvinnan som inte längre är fertil – får hon klä upp sig i högklackade skor och korsett? Vara rolig och visa upp sig? Jag tycker att den (frågan) är jätteviktig. I den här åldern finns det också mycket spännande att utforska och normer att bryta.

En bild som jag tog med mobilen under Cris vernissage. Blinda Morton i performansen Dans för cello, harpa och skulpturer.

Cris berättar att hon planerar att ta fram Blinda Morton igen om trettio år, då med en rollator framför sig.

Vi stiger ut ur restaurangen och byggnadsljuden bemöter oss på gatan. Det är en oerhört varm dag och Cris lutar sig mot en byggnadsställning som täcker fasaden av splitternytt hus. Jag knäpper en bild och så skiljs vi åt.

Bebin somnar i vagnen när jag skuffar henne hem.

—-

Cris af Enehielms utställning på HAM fram tills 24.9.2017.

Cris af Enehielms webplats

Dela:

About Singelmamman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *