Vardagshjältar Intervju med Anki Westergård

“Någon borde skriva om oss, om hur det är att vara vi”, sa några ensamföräldrar en dag över en kopp kaffe.”

Vardagshjälte 24/7 En bok om att vara ensamförälder, Schildts och Söderströms (2012)

En tid sedan föll en bok ner från min postlucka och det hördes springande steg från trappan. Brevbäraren hade hämtat en bok som Anki Westergård, redakör bakom boken Vardagshjälte 24/7 hade postat mig.

Och vilken bok! Jag slukade den på några kvällar. Satt med benen i kors i sängen och kände tacksamhet i hela kroppen. Tacksamhet gentemot alla modiga ensamföräldrar som delat med sig av sin berättelse. Det är en mycket viktig bok, en bok som synliggör oss. Jag har på känn att jag kommer att citera den flera gånger i min blogg.

“De gånger det talas om ensamföräldrar i offentligheten ligger fokus oftast på olika problem […]. Det är bra att problemen lyfts fram, men bilden av ensamföräldrarna har en tendens att bli aningen onyanserad.”
– Malin Wikström och Anki Westergård i förordet av Vardagshjälte 24/7
 

“Att hitta medsystrar och -bröder var otroligt stärkande”
Fyra frågor till Anki Westergård

1. Varför bestämde ni er för att skriva en antologi om ensamföräldraskap?
Då jag blev ensamförälder var året 2006, och jag hade inga ensamföräldrar i min omedelbara vän- och bekantskapskrets. Jag upplevde en ganska stor oförståelse av andra som hade barn, men som var två i sitt föräldraskap. Efter ett tag började en efter annan av mina vänner och bekanta att dels 1) få barn, och 2) bli ensamföräldrar. Med dem kunde man äntligen dela sina tankar och bekymmer och få förståelse.

En kan inte förstå hur det är att vara ensamförälder – alltså på riktigt ensamförälder, inte ”vecka-vecka”-förälder då en kan pusta ut mellan varven – utan att ha upplevt det, och att i den situationen hitta medsystrar- och bröder var otroligt stärkande. Och då man riktigt började se sig omkring så var vi ju rätt många ändå.

Anki Westergård, en av redaktörerna bakom boken Vardagshjälte 24/7

Så jag och en god vän till mig, Malin Wikström, tyckte att vi ville lyfta fram denna tysta, strävsamma samhällsgrupp. Sätta ljuset på de som har så fullt upp med vardagen att de inte hinner ställa sig på barrikaderna och kräva mera rättvisa, vars egentid på riktigt inte existerar. men mest av allt för att visa åt andra ensamstående att en inte är ensam.

2. Antologin gavs ut för fem år sedan, tycker du fortfarande den är aktuell?
Jo, jag tycker den är lika aktuell nu som då. Jag tänkte faktiskt på det för en tid sedan, att det känns så kul att vi gjorde en antologi där texterna inte känns förlegade, att de fortfarande är lika viktiga och relevanta. För det är ju inte så att ensamföräldraskapet skulle ha minskat precis. I boken finns det dessutom så många olika levnadsöden att förhoppningsvis kan var och en hitta någon som den känner igen sig i.

3. Om du gjorde en uppdaterad version, vad skulle du ställa för en fråga i dag?
Bra fråga, helt jättebra! Jag personligen skulle kanske ha tagit mera upp det här med att samhället tar så lite hänsyn till ensamföräldrar, och speciellt problematiken med fattiga barnfamiljer som i stor utsträckning består av ensamförsörjare. Det är min tanke, skribenterna i boken skulle säkert kunna ge många goda svar på den väsentliga frågan.

4. Vad skulle du vela säga åt en nybliven ensamförälder med facit på hand?
Idag vågar jag säga följande: egentligen är det ganska skönt att vara ensamförälder! Du får själv bestämma riktlinjerna, vad ni vill göra, vem ni vill umgås med. Jo, nackdelarna är stora och tunga (du måste göra ALLT själv, aldrig ledigt, hela ekonomiska ansvaret, osv, osv). Men det är också fantastiskt att leva ensam med ett barn i vardagen, få ta del av allt, vara den som alltid finns där. Att skapa trygghet och ett hem där inga vuxna grälar.

Skulle jag ha vetat att livet som ensamstående kan vara så skönt och avslappnat (ja förutom då de uppenbara problem jag nämnde här tidigare), så skulle jag ha chillat betydligt mer då mitt barn var litet. Jag har ofta sagt till vänner som blivit ensamstående att det kommer att komma en dag då du lägger dig på soffan, barnen leker i sina rum, och du får rysningar av hur skönt ditt liv egentligen är. Och hur lycklig du är över att få ha barnet hos dig.


Vardagshjälte 24/7 kan du låna från biblioteket eller också kan du kontakta redaktörerna Anki Westergård och Malin Wikström för att få tag på ett exemplar. Jag rekommenderar boken åt alla ensamföräldrar!

Dela:

About Singelmamman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *