“Har feminister slutat bry sig om barn?” Diskussion under Bokmässan i Helsingfors

Efter en rätt så lång bloggpaus är jag tillbaka med ett meddelande om att jag deltar i en paneldiskussion under Bokmässan i Helsingfors. Vi diskuterar föräldraskap och feminism under den rätt så provokativa rubriken “Har feminister slutat bry sig om barn?”.

Här kan du läsa mitt svar på en text i Astras 100 års antologi Denna framtid är vår.

Övar min manspread och lusläser Astras 100 års antologi inför söndagens diskussion.

Så, om du inte har annat för dig, kanske vi ses under Astras & Förlagets diskussion på söndag 28.10 kl. 16 på scenen Fiskehamnen under Bokmässan.

PS. Bloggen kommer att göra en come back med Singelmammans julkalender, start 1.12 (lätt datum att komma ihåg)! Så mera om singelföräldraskap då.

– Kramen på damen!


Du kan läsa en kort summering av diskussionen på Bokmässan nere i kommentarerna. 😊

Astras och Förlagets paneldiskussion på Helsingfors Bokmässa. Anne Nickström (jag) till vänster, Mia Franck, Nina Nyman och Andrea Svanbäck från Förlaget.

Följ bloggen på Facebook för att hållas med i svängarna. <3

Bildkälla

Dela:

About Singelmamman

4 thoughts on ““Har feminister slutat bry sig om barn?” Diskussion under Bokmässan i Helsingfors

  1. Tack, det gick bra har jag på känn, fast svårt att säga själv! 😊 Någon annan kunde ha svarat på ett helt annat sätt, jag var på plats i egenskap av förälder och bloggare. Det var en panel med Mia Franck och Nina Nyman, båda aktuella med utgivna böcker i år. Vi talade om huruvida barn är delaktiga i samhället och/om feminister slutat bry sig om barn.

   Jag upplever att barn är bisittare i vårt samhälle, att de inte hörs eller får inverka på så mycket saker. De är inte så inkluderade, utan barn har egna, speciella platser där de vistas. Precis som Nina skrev i antologin Denna framtid är vår, att vill man göra ett ställe mera barnvänligt så gör man ett lekutrymme eller en större toalett. Det känns visst att man tar barnfamiljer i beaktande, men är inte så inkluderande. Ett annat exempel är att då jag var barn i Helsingfors lekte vi på gårdarna. Men nu skjutsas barn till hobbyer, också utrymmen som är menade speciellt för barn. Vilka barn är det som får vara med? De barn vars föräldrar har råd att bekosta inte bara en, ofta två eller tre hobbyer.

   Gällande beslutsfattande, så är det vi vuxna som bestämmer för barnens del. Sällan hör man till barn då man tar politiska beslut, eller ens funderar vilka konsekvenser beslutet har på barn och barnfamiljer. Den sjunkande nativiteten gör också att beslutfattarna och den röstande majoriteten blir allt äldre och allt mer främjade från barnfamiljernas vardag.

   Det var en svår fråga om feminister slutat bry sig om barn. Jag upplever att det finns en allmän attityd att man inte behöver bry sig om barn – fastän jag tänker precis tvärtom, alla borde bry sig om barn. Jag funderar själv mycket på vart jag kan ta med mina barn. Föräldrar kan till och med skämmas över att barn inte följer “sociala koder”. Finns det en förväntning på att barn borde vara som små vuxna? Barn är barn, och de gör tiotals om inte hundra “misstag” varje dag. Mina barn lär sig åtminstone inte från sina misstag, utan från det att de lyckas med något. De får en bra upplevelse och vill upprepa den. Därför skulle jag önska att omgivningens attityder skulle vara mera tillåtande och stöttande mot barnfamiljer.

   Om inte barn fyller de krav vi vuxna ställer på dem, kan det också hända att vi satt för höga krav på barnet. 20 min flyter iväg på het huj för en vuxen, men för en treåring kan det kännas som en evighet …

   Jag har också skrivit mera om ämnet här, så du får gärna klicka vidare 😊: https://www.singelmamman.com/okategoriserat/bete-sig-och-kla-sig-som-vuxna/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *