ALLT var bättre förr! Pepp! Pepp! Pepp!

Det är sällan som jag tänker tanken att allt var bättre förr, men då jag såg en cyklande postiljon som rökte pipa fick synen mig att tänka om.

Jag stod på gatan med mina matkassar och snoriga näsdukar, tröttheten i kroppen och regnet piskande i ansiktet. Då, då tänkte jag faktiskt om jag bara vore sjutton igen. Då vore allting mindre komplicerat.

Eller ja, visst grät jag då också uppsliten av stora känslor, dramatiska intriger och livets oändliga frågor. Men på nåt sätt var inget cementerat på samma sätt som det är nu. Visst alla frågor var stora, men de var också öppna. Vi kunde bli filmstjärnor, konstnärer, cirkusartister, men det var långt dit och vad som helst kunde hända på vägen.

Vad var nu egentligen bättre förr?? Ibland kan vem som helst känna sig som en bakåtsträvare.

För att återfå lite sinnesro måste jag lista upp saker som INTE var bättre förr. 

  1. Barnen fick inte sitta på stolar. De fick inte sitta på stolar, inte på golvet, inte i trappan, bara i en vuxens knä om det tilläts av den vuxne. Synen på barn har tack gode gud förändrats på femtio år.
  2. Kvinnorna hade det sämre. Jag menar tänk bara några månader tillbaka i tiden innan #metoo -kampanjen hur mycket som förbättrats på en kort tid.
  3. Livslängden var kortare. Nationalskalden Aleksis Kivi levde till 38, det var en helt normal livslängd på den tiden. (Varför jag kom på att jämföra mig med honom vet jag inte, troligen för att jag i min dramatiska tillvaro kände mig lika missförstådd som han på sina sista levnads år?) Det positiva med att leva år 2018, är att på Kivis tid skulle jag redan vara med ena foten i graven.

Just i det här fallet tror jag faktiskt att det var så att det inte var mitt liv behövde förbättring, utan min attityd till livet.

Så jag bestämde mig för att dra hem matkassarna och nästa dag komma ihåg att bära gummistövlar.

Dela:

About Singelmamman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *