Baby, jag tror jag är kär Om förälskelse

“Finns inget jag behöver som är nån annanstans
Jag skulle kunna dö nu med kinden mot din hals”

Har du känt så här?

Ett nyförälskat par. Jag talar med mannen medan flickan kysser honom på pannan. Vi har en lång, lång diskussion om något som kunde vara rätt så intressant, men mannen registrerar troligen inget av det jag säger. Jag ser på hans ansiktsuttryck. Han är närmare fyrtio, men det är något så avslappnat i hans blick att han ser ut som han vore femton. Hans ansikte utstrålar ett gudomligt sken, han är ett Hangö-kex i solen.

Om vi bara kunde befinna oss i ett nyförälskat tillstånd konstant!

Tänk om hela livet vore ett kex som vi bara ville glufsa i oss med omättlig aptit. En köpvagn förvandlas till en möjlighet att ta fart och rulla iväg mellan torrfoder och spannmålsprodukter. En jobbdag blir en chans att kyssa alla kolleger på kinden, chefen på pannan, pennan för att den skriver, skrivaren för att den funderar och datorn för att den fungerar.

I taxin, i trappan, i hissen, i hallen jag faller …

Som nykära kunde vi koncentrera oss på att vara älskade, underbara. Ha fjärilar i magen då vi lägger oss om kvällen. Trots det gladeligen koka kaffe klockan fem på morgonen.

Tycka att alla listor är lätta att kruxa av, alla samtal lätta att ringa, alla människor härliga att träffa. Eller bara inte bry oss. Säga upp oss och flytta till Himalaya.

Leverlådan skulle kittla i smaklökarna. Oregelbunden behåring vara bedårande. Svetten lukta gott.

Visste du att den största oxytocinkicken har evolutionen sparat för mammor till nyfödda barn! Den kicken går inte att mäta upp mot någon annan förälskelse, säger forskare.

“Jag smyger över golvet, ser solen stiga upp
I samma stund så vet jag att allting har ett slut”

Så sjunger Veronica Maggio också. När jag tänker närmare känns det alldeles ologiskt att det nykära tillståndet förvandlas till kärlek, vänskap, tinar bort eller slutar abrupt. Helt orimligt egentligen. Fullkomligt orättvist.

Vad är egentligen funktionen med att svettlukten skall börja stinka eller snarkningen börja tränga in i de ljusblå drömmarna?

Det nyförälskade tillståndet hos människan kan vara från några månader till ett par år. Det sägs att en hund är nykär bara några dagar och en fågel några timmar. Förälskelsen tar för mycket på hälsan. Det är farligt för kroppen att varken känna hunger eller trötthet.

Känslan av ett brustet hjärta kan mätas lika stark som känslan av att bli kär, tycker jag. Kan det vara så att den känslan också varar från några månader upp till två år, lite beroende på hur hårt man drabbats till en början?

På tal om början: det är något magiskt med en mänska som är kär, inte sant? Dessa nyförälskade, underbara är höga på dopamin och oxytocin – en känsla varje låtskrivare och filmmakare försöker återskapa, en doft som varje parfymör vill fånga.

Alla maskiner som vispar upp och ner oss i nöjesparken är programmerade för att försöka efterapa den här känslan. Det är den här kicken mannen som fäller ner sig från flygplanet försöker återskapa.

Men inte en endaste drink eller drog toppar ‘blicken’.

Blicken av en ny förälskelse eller ett nyfött barn. Han, hon eller hen som inte bara ser på dig, utan som verkligen ser dig. Ett avskalat uttryck, en springa mellan läpparna, bara så liten som springan är då tungan vilar i munnen utan att spänna sig mot gommen. Ögonen rädda, om inte rädda så aningen osäkra.

Ser du vad jag ser? Kan vi sitta tillsammans på den här stenen en liten stund, fast vi vet att vattnet omkring oss forsar?


Lästips: Mikä saa pariskunnan pysymään yhdessä kun ensihuuma haihtuu? / HS 4.10.2017

Låtcitat i texten:

Hela huset / Veronica Maggio och Håkan Hällström

Jag kommer / Veronica Maggio

Dela:

About Singelmamman

8 thoughts on “Baby, jag tror jag är kär Om förälskelse

  1. Nu har jag varit ensam många år. Har dejtat men det har varit helt misslyckade dejter. Tror inte jag kommer att kunna lita 100% på en man igen. Att ha ett förhållande utan lögner och otrohet. Har en fin familj,syskonbarn som jag älskar,inte så många men fina pålitliga vänner. Visst känns det ensamt men har mycket som är bra i mitt liv.

    1. Det är en svår och viktig sak som du tar upp; tillit. Hur vågar man lita på en annan? Vågar man ta risken att bli sårad (igen)? På nåt sätt vill jag ändå tänka att om man “misslyckats”, så har man åtminstone vågat utsätta sig. Man har vågat chansa. Men några garantier finns det ju aldrig … Kanske det också är där spänningen ligger?

  2. Hej singelmamman! Om du inte känner till antropologen Helen Fisher, så har du tänkt i samma banor som hon helt själv. Hon har bl.a. undersökt hur personer som blivit dumpade reagerar på sin förlust genom att undersöka deras hjärnaktivitet. Resultaten var kanske inte så uppiggande (tyckte jag), men väldigt, väldigt spännande. Hon talar om sin forskning bl.a. i några TED-talks som finns här: https://www.ted.com/speakers/helen_fisher

    1. Hejsan! Tack för kommentaren, jag tror faktiskt hon nämndes i HS artikel som jag länkade till. Härlig titel “Anthropologist, expert on love” (!). Väldigt spännande!

  3. Älsk på dig Singelmamman! <3
    Oavsett om vi blivit dumpade, dumpat, gjort fel eller blivit utsatta – igenkänningsfaktorn är total. Tack! Nu kan jag försöka leva vidare, med lite mer leende i mungiporna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *